BLOG

Fotodárek

7. srpna 2023

Kvalitní fotografie - základ každého fotodárku


V myšlenkách na svou práci se stále vracím k jednomu - jak zvýšit kvalitu a atraktivitu našich fotodárků, jak ještě více zpříjemnit a zjednodušit jejich tvorbu? Někde již bylo psáno - na začátku bylo slovo. Já mohu toto tvrzení trochu poopravit a s trochou nadsázky tvrdím, že na začátku byla, ale hlavně je, FOTOGRAFIE. Mám proto pro vás jednu, zato však zásadní radu: před tím, než začnete vytvářet svůj fotodárek, věnujte trochu času výběru dobré a kvalitní fotografie. Ta je přece základem každého fotodárku.
Dnes bych vám chtěl nabídnout hned několik jednoduchých tipů, jak na dobrou fotografii.

TIP 1
vybírejte fotografie budící emoce, čím osobnější, tím lépe

Každý fotodárek by měl vyvolávat vzpomínky a to především na radostné události - svatbu, narození potomka, dovolenou, různá výročí apod. Dobré je kombinovat inscenovanou fotografii s tzv. momentkou. Nebojte se také použít ilustrační fotografie - ty vám pomohou "dokreslit" atmosféru prostředí. Například letecký pohled na místo vaší dovolené, který byste sami těžko pořídili. Kvalitní ilustrační fotografii můžete zdarma získat třeba na webu pixabay.com

Fotografie inscenovaná


TIP 2
vybírejte fotografii ostrou a dobře exponovanou

Pro výslednou reprodukci fotografie je klíčová její technická kvalita. Fotografie by měla být dostatečně zaostřená, správně exponovaná a samozřejmě se správným barevným vyvážením. Své fotografie si předem upravte ve vašem oblíbeném fotoeditoru. Bude použita přesně taková, jakou vložíte do šablony. K úpravě fotografie dobře poslouží i mobilní aplikace. Můžete tak hned po jejím pořízení zvýšit jas či ostrost, upravit výřez, odstranit červené oči a provést mnoho dalších technických úprav. Mezi nejoblíbenější mobilní aplikace pro úpravu fotografie patří například SnapSeed, Polarr, Fotor, PixLr nebo Photoshop Express a mnoho dalších. Všechny uvedené aplikace získáte jak pro iOS tak pro Android.
Sofistikovanější úpravy provedete profesionálními desktopovými nástroji jako je Adobe Photoshop, Zoner Photo Studio nebo třeba Picasa.
(vyzkoušejte můj tajný tip - ryze český on-line grafický editor "photopea.com", velice silně připomínající photoshop a to nejen vzhledem)

TIP 3
pokud je to možné, vyhněte se používání fotografií ze sociálních sítí

Přímo brutální zásah do kvality fotografie vnese například facebook. Fotografie volně stažená z timeline profilu je velice často tiskově nepoužitelná. Facebook ji degraduje příliš velkou kompresí formátu JPEG. Sice tak můžete ušetřit na velikosti (a tedy i času při nahrávání) několik desítek až stovek kB, ale na úkor kvality. Již od samotného pořízení a následné editace fotografie je třeba nastavit nejvyšší možnou kvalitu, tedy nejmenší možnou míru komprese.
Nevzhledné kompresní artefakty formátu JPEG vznikají především na kontrastních hranách fotografie.

Komprese


TIP 4
vybírejte fotodárek vhodný k vaší fotografii

Na e-shopu www.vyrobafotodarku.cz naleznete mnoho možností k vytvoření vašeho fotodárku. Vždy však zvažte použitelnost fotografie. Z malé fotografie, navíc získané z facebooku kamaráda, těžko vytvoříte kvalitní fotoobraz o rozměru 60 x 100 cm. Naopak, taková fotografie bohatě vystačí pro vytvoření hrnku, pexesa nebo polštářku.
Kvalitu fotografie, resp. její minimální rozlišení, hlídá při práci na e-shopu skrytá funkce. Při menším rozlišení než doporučené minimum 150 dpi se uprostřed fotografie zobrazí výstražný trojúhelník s vykřičníkem. Při najetí myší na tento trojúhelník se objeví aktuální i doporučená velikost v tiskovém rozlišení a v obrazových bodech. Je pak jen na vás, zda takto označenou fotografii vyměníte nebo budete riskovat horší kvalitu výsledného produktu. Nemusíte se však přehnaně bát. V dostatečném světle perfektně exponovaná ostrá fotografie snese daleko menší rozlišení, než fotografie pořízená za snížené viditelnosti plná digitálního šumu. Pak nemusí být problém ani s výstupem 110 dpi 😉
NEZAPOMEŇTE - zvětšováním fotografie dochází k jejímu ořezu a tedy ke zmenšování rozlišení.

Komprese


[zpět na obsah]